Om Ironmanstatistik.se

Jag erkänner! Jag är en kalenderbitare, statistikfreak och en siffernörd.

Skärmdump från 2002
Skärmdump från 2009

När jag genomförde En Svensk Klassiker 1994 så kändes det som ett riktigt mandomsprov, något som inte så många har gjort. När sedan diplomet damp ner i brevlådan och jag såg att det hade ett löpnummer över 10 000 så kändes det inte så unikt längre. Ett tag senare så läste jag ett reportage i tidningen Jogging om den första upplagan av Järnmannen i Kalmar. 50-talet tappra svenskar hade gått i mål. Wow! Det där var nåt. Jag anmälde mig och var fast i triathlonträsket.

Efter att ha genomfört Järnmannen 1995 så fick jag mitt Järnmannen-diplom med löpnummer som var mindre än 100. Hurra! Under vintern 1995/96 så funderade jag på hur långt min tid (11.29) räckte jämfört med fjolåret. Jag slog ihop 1994 och 1995 års resultat och fick fram en marathontabell över alla svenskars resultat. Denna lista lades ut på SPIFs hemsida och har således legat på internet sedan 1996! Jag visste ju att Järnmannen 1995 inte var första gången svenskar tagit sig igenom en Ironmandistans så jag tog kontakt med Örjan Sandler och fick ett antal gamla reultatlistor i pappersformat. Med hjälp av Örjans listor och min egen profession lades personbästalistan in i en databas.

I början av 2000-talet matade jag in alla resultat en gång till för att få in alla resultat, inte bara personbästan. Listfunktionerna utökades och 2002 flyttades sajten till Svensk Triathlons hemsida där den blev kvar till 2008. Från och med november 2008 finns sajten under ironmanstatistik.se.

Om datat

Uppdateringar av datat sker semi-manuellt. Dvs jag söker genom resultatlistor allt eftersom tävlingar genomförs. Det finns ingen identifiering av triathleterna vilket gör att det lätt blir dubbletter av personer med vanliga namn, Johan Pettersson, e dyl.

Ett annat krux är att klubbtillhörigheten är knuten till personen istället för resultatet. I de flesta fall hör man till den klubb där man satt sitt personbästa. När jag får tid över eller hittar någon frivillig så ska jag göra om detta.

Mycket nöje!

Mvh
Stefan Norman