02:50 Vaknar… känner mig pigg, lyssnar på stoj från hemvändande krogbesökare.Själv så har jag sovit gott sen kl.22:00. Tio minuter kvar till att klockan ska ringa.

Kliver upp och börjar fixa med sportdryck m.m. Käkar frukost ihop med kompisen Kent.Knallar ner till T1. Kent ställer sig i kö för att få följa med mig ut på färjan, endast 100 icketävlande får följa med ut. Går till incheckningen för att besiktiga cykel och hjälm.

Blir brutalt medveten om att kassen med cykelgrejorna står kvar i hallen på hotellrummet!

Det blir en kortare språngmarsch. Men hinner med ett stort A på hotellrummet. Skönt att ha det fixat. Dukar i ordning T1. Hälsar på Kent i båtkön, går upp på däck på färjan Melderskin.

 

Sitter lugnt o snackar med en annan tävlande som ska göra sin femte Norseman. Men oj så laddad jag är… vartenda blodkärl är pipöppet allt går på högvarv.


Foto: Mari Ekkje

Det känns precis som i backen upp på en stor berg och dalbana… klicketyklackety klicketyklackety klicketyklackety… kan inte kliva av! Bara att njuta av åkturen.Kent kommer o hälsar, han kom med, kul. 04:15 färjan åker ut knappa 4 km till startplatsen.

Kommer ut till startplatsen men färjan har problem att komma i position, kan det bero på en s t a r k östlig (mot) vind. Till slut så fälls bogvisiret upp och deltagarna börjar hoppa i det mörka gröna 400 meter djupa vattnet.


Foto: Dag Oliver

Biter ihop och vägrar att ta chickendoor som är bara 1 meter över vattnet. Väntar till det värsta rabaldret lagt sig vid ihoppet. Går fram till kanten… tittar ner… tvekar… hoppar… ska jag aldrig landa? plask… skönt… upp till ytan…

simmar långa 200 meter till startlinjen men hinner inte ända fram innan Melderskin blåser till start med hornet. Simmar på i lagom tempo i sköna 17°c kollar in lite röda håriga maneter… tångruskor och andra simmare i det med Vänermått mätt mycket klara vattnet.

Kliver upp ur vattnet på 1:28:44 nöjd. Kent o Tomas står och hejar på. Får hjälp av Kent med seg våtdräkt och sega cykelkläder på blöt kropp.


Foto: Tomas Karlsson


Norseman profile

Efter 5:20 ger jag mig ut på cykeln. Jag ska nu cykla från Eidfjord upp genom Måbudalen till Geilo vidare söderut. Första backen går från havsnivå upp till 1250 m.ö.h vid Dyranut. Mitt nya kompaktvevparti med lägsta utväxling 34-25 får jobba på.

 


Foto: Tomas Karlsson

Flera gånger så reflexväxlar jag neråt för att upptäcka att jag redan kör på lägsta växeln.

Aaaah fyra fjäll kvar.


Foto: Tomas Karlsson

Kommer upp på fjället och märker att prognosens 4-5 m/sek sydost är 8-10 m/sek sydost. Kollar in klockan i Geilo ser att tidsbudgeten redan är spräckt. Kommer INTE att vara i tid vid löpningens 32 km checkpoint. Cyklar på ut ur Geilo uppför andra fjället, känns bra.

Så jäv.. kul att köra utför, kör om både bilar o medtävlare. Ooops uppför redan. Lika kul utför som jobbigt uppför.


Foto: Kent Linnè

Uppför igen, nu backe nr 4. 66 km/h ner mot Uvdalen för att ta itu med Imingfjell. Vid ingången till Imingfjell står Kent och Tomas och väntar. Där dumpar jag lösarmaroch handskar. Trycker på uppför men är kraftigt sliten. Stannar vid en sval bäck för att kyla ner mig lite. Får stanna ytterligare två gånger för att lugna ner pulsen! Kommer äntligen upp bara för att mötas av 14 m/sek motvind. Stretar vidare över Imingfjell.

Så äntligen får jag åka ner i Tessungdalen… yihaaa… mot Austbygd till T2.


Foto: Tomas Karlsson

Hopplöst sen kan jag ta några stapplande steg ut på maran. Lunkar på hyffsligt de 2 första kilometrarna sen börjar jag må lite illa.


Foto: Tomas Karlsson

Lunkar och går om vartannat fram till 9 km därefter så är det bara gång som gäller. Mår jätteilla, stora problem med både sportdryck och sportkaka. Mjölk och kanelgifflar funkar. Knallar på bara med målsättning att fullfölja. Varje försök till löpsteg resulterar i en illamåendevåg genom kroppen.

Efter 25 km kommer jag fram till Rjukan dit jag i teorin skulle ha sprungit.


Foto: Tomas Karlsson

Nu är bara dryga 16 km kvar plus 1000 höjdmeter till Hotell Gaustablikk. Kommer till slut fram till checkpoint där jag får beskedet att det är 3,5km till hotellet där jag ska vända åter till checkpoint och tillbaka till hotellet för att få ihop 10 km. Går i mål under stort tjo och tjim. Nu är jag en Norseman om än bara vittröjad.

Checkar in på Hotell Gaustablikk. Hamnar på toa där de senaste timmarnas illamående ger resultat… jag kräks ordentligt. Magen är snart tom men jag kräks i alla fall hejdlöst och högljutt. Efter en stund så lugnar det ner sig. Liggande på heltäckningsmattan får jag rejäl massage av Kent. Tack för det.

Zzzzzz

Mina tider blev

Sim 1:28:44 T1 5:20 Cykel 9:21:44 T2 6:07 Löp 7:39:45 Totaltid 18:41:40

 

Som jämförelse vill jag visa mina tider från Kalmar 2008

Sim 1:33:39 T1 5:44 Cykel 5:50:24 T2 3:57 Löp 6:11:44 Totaltid 13:45:26

 

Tack Kent och Tomas för all hjälp hela helgen…

En kommentar på “Norseman 2009”

  1. Ironmanstatistik sa:

    [...] Världens tuffaste triathlontävling på Ironmandistans, Norseman, såg sex svenskar ta sig i mål. Tre av dess erövrade den åtrovärda svarta finishertröjan som betyder att man tagit sig ända upp till målet på Gaustatoppen 1850 möh. Svenskresultaten finns här. Pär Ericsson har skrivit ett reportage. [...]


Kommentera